Restauranger
Caféer
Take away
Bageri
Maträtter som är specifika för Jörn:
- Jörnskaka, en härlig chokladstinn kaka med tunn glasyr
- Majabergssmörgås, tekaka toppad med finhackat hårdkokt ägg på en bädd av kaviargrädde.
- Palt, riven potatis blandas med mjöl och salt till en deg som formas till runda bollar och fylls med stekt färskt/rimmat fläsk. Sjuds i saltat vatten och äts med en klick smör och lingonsylt. Paltar måste simma så är det mjölk man har i glaset när man äter dem.
- Blöta, dopp i gryta i en god buljong. Tunnbröd/ljusugnsbröd doppas i köttbuljong. Äts med delikata bitar av köttet och en klick smör som smälter den på tallriken göms under blötan.
- Bryta, en föregångare till müslin. Fil eller mjölk äter man tillsammans med vanligt tunnbröd/ljusugnsbröd som smulas sönder direkt i tallriken.
- Finka/Fenka, stekt fläsk i en stekpanna får tillsats av lite vatten och bitar av riktigt hårt ljust bröd (Kågekaka) bryts ned i stekpannan och för mjukna.
- Sluring, gott malet kött med buljong (dvs pölsa utan korngryn), blandas med en mjölredning och får koka samman.
Kontakta oss om du har ett recept att dela med dig av: ✉️ nywebjorn@buab.se